Tulosta

Kilpailuihin mukaan, miten toimitaan?

Tietoja kilpailuista

TikuTakuSchoolin kalenterissa on kilpailuja, jotka sopivat suunnistuskoululaisille. Kilpailukutsuja ja tietoa kilpailuista löytyy IRMAn kilpailukalenterista ja Hämeen Suunnistuksen sivuilta (kilpailut).

Kilpailuissa mukanaolo edellyttää seuran jäsenyyttä ja lisenssiä (Nuori Suunta -kortti). Nämä asiat tulevat kuntoon kun maksat seuran jäsenmaksun ja lunastat lisenssin.

Kilpailusarjat

Kilpailun kutsusta näet, mitkä sarjat kilpailussa on. Tässä on joitain selityksiä tunnuksista.

 • Tytöt ja pojat: D-sarjat on tytöille ja H-sarjat pojille.
 • Ikä: Kilpailusarjassa saa kilpailla vielä sen vuoden, jolloin täyttää sarjatunnuksen ilmoittaman ikävuoden. Esim. H10 -sarjassa saa kilpailla tänä vuonna poika, joka täyttää vuoden 2013 aikana 10 vuotta, ja sitä nuoremmat (v. 2003 syntyneet ja nuoremmat).
 • RR: RR-sarjassa suunnistusmuoto on rastireitti. Metsässä on yhtenäinen viitoitus, joka on merkitty yhtenäisellä viivalla karttaan. Rastit ovat viitoituksen varrella. Suunnistaja saa valita, kulkeeko hän viitoitusta myöten vai tekeekö hän omia reitinvalintoja, oikaisten esimerkiksi polkua pitkin. 10-vuotiaiden ja sitä nuorempien suunnistusmuoto on RR (D10RR ja H10RR, joissakin kilpailuissa myös nuoremmille sarjoja). Vuonna 2013 tulee 10-vuotiaille tarjolla joihinkin kilpailuihin suora suunnistus (H10, D10)
 • Saattajasarjat: Joissakin kilpailuissa on saattajasarjoja, joissa lapsi kiertää radan äidin, isän, isoveljen/-siskon tai muun ”tukihenkilön” kanssa. Sarjat on mainittu kilpailukutsussa S-tunnuksella, esim. D8RRS.
 • TR: TR-sarjassa suunnistusmuoto on tukireitti. Tukireitillä maastossa ja kartalla on sama viitoitus kuin rastireitillä. Tukireitin rastit eivät ole viitoituksen varrella, vaan suunnistajan tulee osata suunnistaa omalle rastilleen, joka on vähän matkan päässä viitoitukselta. TR-ratoja tarjotaan 12-vuotiaiden sarjassa (D12TR ja H12TR).
 • Sarjoissa H10, D10, D12, H12, D13, H13 jne. ei ole tukiviitoitusta. Suunnistajan tehtävänä on kiertää rastit numerojärjestyksessä.
 • Rastiralli: Monissa kilpailuissa on Rastiralli. Rastirallissa voi olla tarjolla useampiakin ratoja, esim. kilpailun RR-rata tai leikkimielinen "puuharatasuunnistus". Rastirallin ominaisuuksia:
  - radan voi kiertää parin tai saattajan (esim. vanhemman) kanssa
  - ikärajoituksia ei ole
  - voit ilmoittautua paikan päällä
  - kaikki palkitaan

Emit-kortit

Kilpailuissa ja Iltarasteilla leimataan emit-kortilla. Emit-kortin voi vuokrata seuralta 10 euron kausimaksulla. Emitkortin voi myös ostaa Suunnistajan Kaupasta, Sammonkatu 66 (hinta vähän yli 50e).

Kilpailuissa voit vuokrata emit-kortin järjestäjältä (varataan ilmoittautumisen yhteydessä automaattisesti jos emit-numeroasi ei ole määritetty IRMAssa, hinta  5 euroa/kilp). Iltarasteilla voi vuokrata kortin paikan päällä ja siellä voi toki juosta ilman emit-korttiakin, mutta silloin et saa aikaa itsellesi.

Miten ilmoittaudun kilpailuun?

 • Kilpailuun ilmoittaudutaan yleensä reilu viikko ennen kilpailua. Ennen ilmoittautumista on hyvä tutustua kilpailukutsuun. Kilpailukutsu julkaistaan Suunnistaja-lehdessä sekä järjestävän seuran kotisivuilla.
 • llmoittautuminen tehdään IRMA-järjestelmässä
 • Tarvittaessa kysy rohkeasti apua ohjaajilta. Me autamme mielellämme kilpailuihin liittyvissä asioissa.

Matkat kilpailuihin

Kilpailuihin kuljetaan omilla kyydeillä tai voit sopia kimppakyydin kaverin kanssa. Joihinkin kilpailuihin on yhteinen bussikujetus, josta ilmoitetaan erikseen.

Kilpailuun valmistautuminen

Lue kilpailun kutsu ja ohjeet järjestäjien nettisivuilta. Katso myös lähtöaikasi samoilta sivuilta. Ohjeet ja lähtöajat julkaistaan pari päivää ennen kilpailua.

Ota mukaan säähän sopivat vaatteet ja vaihtovaatteet (sadevaatteet tarvittaessa) sekä evästä ja vesipullo.

Kilpailupaikalla

Tule kilpailupaikalle viimeistään tuntia ennen omaa lähtöäsi. Etsi kilpailukeskuksesta Kangasala SK:n ”leiri”, jonka sijainnin huomaa yleensä pitkän varren päässä heiluvasta SK:n lipusta sekä seura-asuumme pukeutuneista suunnistajista.

Tutustu maalialueeseen ja lähtöalueeseen. Ole lähdössä viimeistään 10 minuuttia ennen omaa lähtöäsi. Sinut huudetaan yleensä lähtöön omalla nimelläsi 5 min ennen lähtöäsi ja sinua opastetaan lähtöalueella. Voit tarvittaessa kysyä neuvoja lähdön toimitsijoilta.

Suunnista ratasi huolella ja leimaa jokaisella rastilla numerojärjestyksessä. Leimaa myös maalileimasimessa. Kulje maalissa toimitsijoiden ohjeiden mukaan.

Kilpailun jälkeen kannattaa käydä pesulla sekä vaihtaa kuivat ja puhtaat vaatteet. Juomasta ja eväistä on myös mukava nauttia!

Ohjaajilta neuvoa ja opastusta sekä palautetta kilpailusta

Kilpailupaikalla olevat ohjaajat auttavat sinua mielellään ennen kilpailua, esimerkiksi voidaan käydä yhdessä tutustumassa lähtöpaikkaan. Kilpailun jälkeen on mukavaa ja hyödyllistä käydä ohjaajan kanssa läpi kilpailusuoritus: esim. millaisia rasteja radalla oli ja millaisia oikaisuja teit. 

Yhteistykumppanit

 Noname        Kuntoutumiskeskus Apila